Federal Union of European Nationalities
Vælg dit sprog
  • EN
  • DE
  • DK
  • FR
  • HU
  • RU
  • TR

Sydtyrolere og Slovenere fra Kärnten vinder EM-titler ved det 4. EUROPEADA

Tæt, intens og højlydt - begge finaler i Welzenegg Sportspark i Klagenfurt/Celovec var i dag afgørende: Hvem bliver europamester i fodbold for de autoktone nationale mindretal? Det endte med at værterne fra Kärnten-slovenerne, "Team Koroška", kunne juble i kvindekonkurrencen, mens Sydtyrolerne blev vindere i mændenes finale. Kärntens herrehold var også tæt på at vinde finalen, men tabte 0:1 mod Sydtyrol.

Billede fra mændenes finale "Team Koroška" mod Sydtyrol.

Det var først i det 88. minut, at Jonas Clementi fra Sydtyrol scorede det afgørende 1:0-mål mod Slovenerne fra Kärnten i Welzenegg Sports Park i Klagenfurt/Celovec, som ikke formåede at udligne i kampens sidste minutter. Det tyske hold fra Italien, vandt dermed for fjerde gang i træk det europæiske fodboldmesterskab for mindretal. I 2008 i Schweiz, i 2012 i Lausitz/Tyskland og i 2016 i deres hjemland i Sydtyrol kunne de i sidste ende løfte trofæet.

Godt besøgt: Fyldte tribuner til Europeada-finalerne i Klagenfurt/Celovec.

Kvindernes finale var først målløs og blev først afgjort ved straffesparkskonkurrence: Efter en 4:2-scoring lå spillerne fra "Team Koroška" strålende i hinandens arme.

En ugelang fodboldfestival med mange spændende kampe, følelsesmæssige øjeblikke og fantastisk interkulturel udveksling, sluttede således lørdag aften. Mere end 550 sportsglade deltagere fra elleve europæiske lande var mødt op i Kärnten/Koroška, ved det slovenske mindretal i Østrig, for at spille europamesterskabet for de autoktone nationale mindretal blandt i alt 23 hold. På tolv forskellige steder i regionen, hvoraf et var i Slovenien (Prevalje), blev der spillet fodbold på et højt niveau på plænen.

Prisoverrækkelse i Klagenfurt/Celovec: (fra venstre) Gösta Toft, Andor Barabás, Loránt Vincze og Angelika Mlinar fra FUEN's præsidium overrakte medaljerne.

Sportsprogrammet blev ledsaget af politiske og kulturelle arrangementer, f.eks. koncertaftener med lokale musikgrupper, paneldebatter og en stor kulturdag, hvor alle hold havde mulighed for at præsentere deres mindretal på den store scene.
"Den lange ventetid var det hele værd", var arrangørerne fra FUEN og den lokale organisationskomité for Europeada i Kärnten/Koroška enige om - fordi turneringen egentlig skulle have fundet sted i 2020, men afviklingen blev stillet i bero på grund af corona. Efter to udsættelser kunne det endelig finde sted fra den 25. juni til den 2. juli 2022.

Alle resultater fra Europeada 2022 kan findes her: https://www.europeada.eu/turnier/uebersicht/en

 

Historie:


EUROPEADA er Europamesterskabet i fodbold for de autoktone nationale mindretal - en stor sportsbegivenhed, der kombinerer fair konkurrence og entusiasme fra sportsverden med de autoktone nationale mindretals interesser. Mødet og udvekslingen af mindretal og den offentlige markedsføring er i centrum. Federal Union of European Nationalities (FUEN) organiserer EUROPEADA i samarbejde med den slovenske idrætsforening fra Klagenfurt, Rådet for Kärntens slovenere, provinsen Kärnten og Republikken Slovenien.

Fotos: FUEN/László Mihály

Pressemeddelelser