Federal Union of European Nationalities
Vælg dit sprog
  • EN
  • DE
  • DK
  • FR
  • HU
  • RU
  • TR

Tyrkiske minoriteter fra Balkan til Kaukasus demonstrerede samarbejde og solidaritet på møderne i Vestthrakien

Det 9. årlige møde i arbejdsgruppen for tyrkiske minoriteter/samfund i den føderale union af europæiske nationaliteter (FUEN) (TAG) blev afholdt i Vestthrakien, Grækenland, med det tyrkiske samfund i Vestthrakien som vært den 1.-4. november 2023.


Repræsentanter fra ti tyrkiske organisationer fra otte forskellige europæiske lande, der samler tyrkiske minoriteter og samfund fra Balkan til Kaukasus, deltog i møderne, som var organiseret i fællesskab af Federation of Western Thrace Turks in Europe (ABTTF), Friendship Equality and Peace (FEP) Party og Western Thrace Minority University Graduates Association (WTMUGA), som tilsammen repræsenterer det tyrkiske samfund i Vestthrakien inden for rammerne af FUEN.

Følgende organisationer deltog:

  • ABTTF, FEP og WTMUGA, der repræsenterer det tyrkiske samfund i det vestlige Thrakien.
  • den offentlige organisation for meskhetiske tyrkere "VATAN"
  • Kosovo Youth Union Association, som repræsenterer tyrkerne i Kosovo
  • Mejlis for det krimtatariske folk (QTMM)
  • Tatarernes Demokratiske Union, som repræsenterer de rumænske tatarer
  • Foreningen for Tyrkisk Kultur og Kunst Kırcaali (TÜRKSAD), som repræsenterer tyrkerne i Bulgarien
  • Den Ukrainske Gagauz Union, som repræsenterer det ukrainske gagauz-folk.
  • Foreningen "Meras", som beskytter og udvikler det gagauziske sprog og kultur

Deltagerne havde mulighed for at lære det tyrkiske samfund i Vestthrakien og Vestthrakien-regionen at kende. Som en del af kultur- og besøgsprogrammet arrangeret af ABTTF, FEP og WTMUGA, blev deltagerne modtaget af Aykut Ünal, Republikken Tyrkiets generalkonsul i Komotini, i generalkonsulatets have torsdag den 2. november. Efter mødet med generalkonsul Ünal besøgte de kontoret for den valgte mufti i Komotini, FEP-partiets hovedkvarter, WTMUGA's hovedkvarter, Western Thrace Minority Culture and Education Society (PEKEM), Komotini Turkish Youth Union (GTGB) og Western Thrace Turkish Teachers' Union (BTTÖB). Deltagerne, som blev informeret om de relevante institutioners og organisationers aktiviteter og arbejde under besøgene, havde mulighed for at håndtere problemerne i det tyrkiske samfund i Vestthrakien på stedet.

Efter besøgene besøgte TAG-gruppen centrum af Komotini ledsaget af en byguide og deltog i et kulturelt arrangement arrangeret af GTGB om aftenen. BTTÖB tyrkisk klassisk kor gav en særlig koncert.
Deltagerne rejste til Xanthi fredag den 3. november, hvor de mødtes med den valgte Mufti i Xanthi, Mustafa Trampa, og derefter besøgte den tyrkiske union i Xanthi (ITB). Under møderne blev problemerne for det tyrkiske samfund i Vestthrakien inden for religions- og foreningsfrihed diskuteret, og deltagerne blev informeret om ITB's 40-årige kamp for deres rettigheder og retfærdighed.

Det 9. årlige møde i FUEN TAG fandt sted fredag eftermiddag, den 3. november, i WTMUGA Kulturcenter i Xanthi. TAG-talsmand Halit Habip Oğlu påpegede, at det var det første fysiske møde siden 2018 på grund af pandemien og den efterfølgende russiske aggressionskrig i Ukraine og bemærkede, at alle aktiviteter, der var suspenderet, nu vil fortsætte, og FUEN TAG-medlemsorganisationer vil blive besøgt på stedet. FUEN's næstformand Nabi Ibrahimcik informerede også om den seneste udvikling inden for FUEN i det seneste år og FUEN's aktiviteter.

I forlængelse af mødet rapporterede repræsentanter for værterne Vestthrakien-tyrkere, Meskhetien-tyrkere, Kosovo-tyrkere, bulgarske tyrkere, Krim-tatarer, rumænske tatarer, ukrainske gagauz og moldoviske gagauz om problemerne for de tyrkiske mindretal og samfund, de tilhører, og aktiviteterne i de organisationer, der repræsenterer dem.


Mødet, hvor FUEN TAG's aktiviteter for 2024 også blev diskuteret, sluttede med udarbejdelsen af aktivitetsprogrammet for 2024 og en fælles handlingsplan med bidrag fra de deltagende organisationer.


Efter mødet samledes deltagerne til en kulturnat arrangeret af ITB, og ITB's tyrkiske klassiske kor gav koncert om aftenen.

Pressemeddelelser