Federal Union of European Nationalities
Vælg dit sprog
  • EN
  • DE
  • DK
  • FR
  • HU
  • RU
  • TR

Stephanie Lose bliver protektor for Europeada 2024 

Det kommende europamesterskab i fodbold for mindretal, Europeada 2024, får Stephanie Lose, formand for Region Syddanmark og næstformand for Venstre, som protektor. 

Europeada er mindretallenes europamesterskab i fodbold, og den 5. udgave af europamesterskabet finder sted fra den 28. juni til den 7. juli i det dansk-tyske grænseland med Flensborg som stævnets centrum. 

Med Stephanie Lose får Europeada 2024 protektorer fra begge sider af den dansk-tyske grænse, da den tyske vicekansler og økonomiminister Robert Habeck også har sagt ja til at være protektor.

Stephanie Lose udtaler:

- Med Europeada kan vi åbne et vindue ud til verden og vise, hvordan mindretal på begge sider af den dansk-tyske grænse lever i fredelig sameksistens og oplever at have meget til fælles. Det budskab er stærkt lige netop i denne tid, hvor vi oplever en urolig verden med mere fokus på forskelle end ligheder. 

Stephanie Lose er født i Løgumkloster i Sønderjylland og bor i dag i Esbjerg. Senest har hun besiddet posten som midlertidig økonomiminister.

Loránt Vincze, præsident for FUEN, udtaler:

- Som grundlægger og koordinator af turneringen er FUEN glad for at have Stephanie Lose og Robert Habeck, to kendte personligheder, som protektorer af EUROPEADA. Begge bor i regionen og er derfor fantastiske ambassadører for arrangementet.

For første gang står fire mindretal som værter for turneringen: Sinti og Roma samt det frisiske mindretal i Slesvig-Holsten, det tyske mindretal i Danmark og det danske mindretal i Tyskland udgør værtskvartetten. Der er tilmeldt 27 herrehold og 10 kvindehold, som kommer fra 27 mindretal fordelt på 13 lande. Og der forventes over 1.000 deltagere.

Kampene vil blive spillet mere end ti steder i både Danmark og Tyskland. Ud over den festlige åbningsceremoni og finalerne vil et andet højdepunkt være den traditionelle kulturdag midt i turneringen, hvor de deltagende mindretal vil præsentere deres kultur, sprog og traditioner for hinanden. Der vil også være et koncerter, paneldiskussioner og meget mere.

Baggrund

FUEN er stifter af turneringen og arrangerer Europeada sammen med de lokale arrangører. Indtil videre er Europamesterskabet i fodbold for mindretal blevet afholdt i Graubünden, Schweiz (2008), i Lausitz, Tyskland (2012), i Sydtyrol, Italien (2016), og i Kärnten/Koroška, Østrig (2022). Den finder sted hvert fjerde år, som regel samme år som UEFA EURO. Turneringen er en stor sportsbegivenhed, der kombinerer fair konkurrence og spændingen ved en sportsfestival med hensynet til de oprindelige nationale mindretal. På og uden for banen handler det om fairplay, respekt, tolerance og international forståelse.

 

 

 

Photocredit portræt: Region Syddanmark

Pressemeddelelser