Federal Union of European Nationalities
Vælg dit sprog
  • EN
  • DE
  • DK
  • FR
  • HU
  • RU
  • TR

Hvordan lever minoriteter i store metropoler? Slaviske mindretal mødes i Wien

Når man tænker på Wien, tænker man på Hofburg, Schönbrunn Slot, caféer og klassisk musik - men hvem ved, at der også bor nogle slaviske minoriteter i Wien? Og hvordan er det muligt at gøre dem synlige i en europæisk storby? Det 25. seminar i FUEN Working Group of Slavic Minorities in Europe (AGSM), som finder sted fra den 17.-20. november 2022 i Wien/Beč, Østrig, er dedikeret til dette og andre emner.

Seminaret er arrangeret af Forbundsunionen af Europæiske Nationaliteter (FUEN) i samarbejde med det kroatiske center for kultur, uddannelse og politik (Hrvatski centar) og den kroatiske kulturforening i Burgenland (HKD) samt ungdomsorganisationen HAK-Hrvatski akademski klub. Der forventes mere end 30 deltagere fra tolv lande.

Tosproget byskilt tysk/kroatisk i Wien, Østrig - desværre ikke officielt, men privat organiseret af den kroatiske kulturforening og opsat som en del af en gadefestival. Billede: Hrvatski centar.

Et af højdepunkterne i programmet er udvekslingen med medlemmerne af det østrigske parlament den 18. november i Hofburg, hvortil alle partiernes ordførere for etniske grupper og mindretal er inviteret. Der vil være fokus på beskyttelsen af etniske grupper i Østrig, den europæiske og internationale dimension samt tosprogede undervisningsmodeller og eksempler på best practice fra mindretalsskolesystemet. Arrangementet er organiseret i samarbejde med Grünen Parlamentsklub, det grønne parti i parlamentet.

Herefter vil deltagerne udforske trekantsområdet mellem Østrig/Slovakiet/Ungarn på en bustur med stop i Neudorf/Novo Selo, Østrig, Bezenye/Bizonja, Ungarn og Čunovo, Slovakiet. Gennem sightseeing og musikalske optrædener vil der blive givet et indblik i den slaviske kultur i denne region.

Den efterfølgende dag er emnet "Etniske grupper i storbyen/uden for deres bosættelsesområde" på dagsordenen. Hvordan kan de etniske gruppers rettigheder gennemføres der? Hvad med bevarelse af sprog, uddannelse og medier for mindretal? Disse spørgsmål vil blive undersøgt ved hjælp af eksemplet med burgenlandkroaterne i Wien/Beč. Repræsentanter fra mindretalsskolesystemet, pressen og kulturelle foreninger er blevet inviteret.

Uddannelse på kroatisk og tysk: Mindretalsskole i Burgenland. Foto: Hrvatski centar

En fast bestanddel af AGSM-seminaret er igen i år beretningerne om de slaviske mindretals aktuelle situation og diskussionen deraf, udveksling af oplysninger om arbejdsgruppens tidligere og fremtidige aktiviteter samt valg af den nye talsperson

Og til sidst vil der være mulighed for at fejre: ved et festligt arrangement vil kulturprisen "Metron" blive overrakt, som Det Kroatiske Center/Hrvatski centar siden 2008 har uddelt til personligheder, der har ydet et særligt bidrag til mindretallet, og som vil blive givet ved et festligt arrangement. I år vil prisen blive overrakt posthumt til Molise-kroaten Antonio Sammartino, under overværelse af AGSM's talskvinde Angelika Mlinar og med litteratur og musik indslag fra Molise og Burgenland.

Titelbillede: Pixabay

Pressemeddelelser